Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Robotgräsklipparen revolutionerade trädgårdsarbetet – tack vare svensk ingenjörskonst

Robotgräsklipparen revolutionerade trädgårdsarbetet – tack vare svensk ingenjörskonst

Välkommen till underground-productions och ännu ett nytt inlägg. Även om hösten är här och många ställer in robotgräsklipparen, kommer vi idag utforska denna makalösa uppfinnings historia och vilka möjligheter det innebär att använda en självgående robotgräsklippare idag.

Husqvarna Automower – ett paradigmskifte bland gräsklippare

Husqvarnas släppte sin trendbrytande robotgräsklippare Automower 1995 av Stig Karlsson och Perttu Pennanen. Husqvarna hade arbetat med projektet i flera år och den kom slutligen ut på marknaden 1997. De första Automowers var mycket stora och tunga, och de var tvungna att anslutas till ett eluttag för att fungera. Under årens lopp har Husqvarna fortsatt att utveckla och förbättra Automower. De senaste modellerna är enligt många experter marknadsledande och du ser dem i trädgårdar i hela Sverige.

en husqvarna automower klipper gräs

Automower vs andra robotgräsklippare

Sedan Husqvarna lanserade Automower 1995 har andra företag följt Husqvarnas exempel och skapat sina egna robotgräsklippare. Ett sådant företag är Gardena, som släppte Cobra 1997. Precis som Automower var Cobra en stor och tung robot som måste anslutas till ett eluttag för att fungera. Under de följande åren har Gardena fortsatt att utveckla Cobra, och den senaste modellen är mycket mindre och lättare än tidigare versioner.

Ett annat företag som har utvecklat en robotgräsklippare är Robomow. Robomow grundades år 2000 av två entreprenörer, Aviad Shapira och Gidi Bashan. Robomows första robotgräsklippare, RC300, släpptes 2001. RC300 var en stor och tung robot som måste anslutas till ett eluttag för att fungera. Under de följande åren har Robomow fortsatt att utveckla sina robotgräsklippare. Likt övriga varumärken har väldigt mycket hänt sedan dess och produkterna är idag snabbare och lättare än någonsin förr.

Fördelar och nackdelar med robotgräsklippare

Sedan lanseringen har robotgräsklipparen blivit alltmer populär, särskilt i Sverige där trädgårdarna vanligtvis är stora och kräver mycket underhåll. Förutom sin bekvämlighet och effektivitet har robotgräsklipparen flera andra fördelar jämfört med traditionella gräsklippare. För det första är den mycket tystare, så den stör inte grannar eller förbipasserande. För det andra är den batteridriven, vilket innebär att den inte ger upphov till utsläpp som är skadliga för miljön. Slutligen kan den navigera runt hinder som träd och rabatter, medan traditionella gräsklippare ofta kan skada dessa delar av trädgården.

en robotgräsklippare av modell husqvarna automower

Trots sina många fördelar har robotgräsklipparen vissa nackdelar. För det första är den dyr – även om priserna har sjunkit de senaste åren är de fortfarande betydligt högre än traditionella gräsklippare. För det andra kräver den regelbundet underhåll för att fungera smidigt; om den försummas kan roboten fastna eller trassla in sig i långt gräs. Slutligen har det förekommit en del rapporter om robotar som försvunnit eller gått sönder helt i stora trädgårdar – detta kan vara kostsamt och tidskrävande att reparera eller ersätta.

På det hela taget utgör robotgräsklipparen dock ett stort framsteg inom trädgårdstekniken och blir alltmer populär bland svenska husägare. Särskilt under de senaste åren har försäljningen ökat dramatiskt i takt med att fler och fler inser fördelarna med att äga en av dessa maskiner.

Att tänka på när du köper robotgräsklippare

När du funderar på att köpa en Automower finns det några saker du bör ta hänsyn till. Storleken på din trädgård är en, eftersom robotgräsklippare fungerar bäst i trädgårdar på upp till 1000 m². Den andra saken att tänka på är vilken typ av gräsmatta du har. Om du har en gräsmatta med många hinder, till exempel rabatter, träd eller buskar, kanske robotgräsklipparen inte klarar av det. Fråga gärna en granne om tips och råd. Eller varför inte titta in i närmsta affär där experter inom trädgårdsutrustning finns?

en bild med alla typer av gräsklippare på, tecknat och illustrerat

Vanliga frågor om robotgräsklippare

Nedan har vi samlat en del vanliga spörsmål inför köp av automatiska gräsklippare. Vi hoppas att det kan besvara några av dina frågor.

Är robotgräsklippare dyra?

Robotgräsklippare är inte särskilt dyra, det finns lågprisalternativ. Den initiala investeringen kan dock vara högre än för en traditionell gräsklippare, och du måste också köpa batterier och en laddningsstation.

Hur ofta ska jag byta knivarna på robotgräsklipparen?

Den viktigaste delen av underhållet av robotgräsklipparen är att byta bladet. Beroende på hur ofta du använder den. Det gäller att ta vara på knivarna för att på bästa sätt kunna klippa din gräsmatta helt enkelt.

en robotgräsklippareklipper en gräsmatta på hösten, höstlöv i bakgrunden

Vilka är konsekvenserna om jag inte servar min gräsklippare regelbundet?

Om du är som de flesta tänker du förmodligen inte på att serva din gräsklippare förrän det är för sent. Men om du vill hålla din robotgräsklippare i toppskick är det viktigt att serva den regelbundet. Precis som alla andra maskiner behöver en robotgräsklippare regelbundet underhåll för att fungera ordentligt. Och även om det kan tyckas vara mycket arbete är det faktiskt ganska enkelt att serva gräsklipparen och det kan göras på bara några minuter hos en reparatör.

Haka på trenden du också

Sammanfattningsvis är det definitivt värt att köpa en robotgräsklippare. De är dyrare än traditionella gräsklippare, men de erbjuder ett antal fördelar, t.ex. att de är mycket tystare och mer miljövänliga. De är också mycket lättare att använda och kan navigera runt hinder i trädgården. Om du har en stor trädgård är en robotgräsklippare den perfekta lösningen – se bara till att du tar hänsyn till trädgårdens storlek och typ innan du gör ett köp. Sen är det bara att slå till!