Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Sverige behöver fler seniorboenden

Sverige behöver fler seniorboenden

I Sveriges finns det bara seniorbostäder i ungefär 64 procent av landets kommuner. Vi behöver fler seniorboenden av flera anledningar. På grund av att den äldre befolkningen ökar, ökar också efterfrågan på anpassade boenden. Dessutom kan seniorboenden erbjuda skräddarsytt stöd och anpassning för äldre med specifika behov, samtidigt som de frigör utrymme i övriga vårdsektorn. Exempelvis så kan dessa boenden minska trycket på sjukhusen genom att erbjuda omvårdnad för äldre. Vårt land utvecklas och det är dags för oss att hänga med i svängarna och underlätta livet för våra svenska medborgare.

Varför seniorboende?

Seniorboende är ett funktionellt boende med möjlighet till gemenskap och möjligheter. Då det även framkommit resultat från studier att det är en perfekt plats för äldre personer som vill känna trygghet, harmoni och vara del av en härlig gemenskap. På dessa boenden kan det ibland finnas stöd och möjlighet till fysisk aktivitet men nästan alltid en allmänt ökad meningsfullhet och livskvalité i vardagen. Oavsett om du är blyg eller pratglad, aktiv eller stillsam så är seniorboende för dig som vill uppleva det lilla extra. Seniorboenden är till för personer som är eller kommer bli pensionärer inom en snar framtid.

Ett säkert och tryggt boende

Seniorboenden erbjuder en mer säker och trygg tillvaro för äldre medborgare. Genom att vara utformade och anpassade till äldres behov minskar risken för olyckor och ökar servicepersonalens lättillgänglighet vid besvär. Inom seniorboenden värdesätter man de boendes trygghet och tillfredställande.

Smart och ekonomiskt

För många äldre kan det vara mer kostnadseffektivt att välja att bo på ett seniorboende än att fortsätta bo i sitt eget hem. På seniorboenden erbjuds ofta praktiska paketlösningar som inkluderar mat, vård och boende till förmånliga priser. Detta kan vara en bra avlastning då det innebär att man slipper bekymra sig om att själv organisera och ordna med alla dessa delar av vardagen. Dessutom ger seniorboendet möjlighet till social gemenskap och deltagande i olika aktiviteter, vilket kan vara en värdefull och livsberikande upplevelse.

Vilka positiva effekter förekommer?

Studier har visat att de som är aktiva och har en gemenskap med andra likasinnade kan leva längre. Att flytta till ett seniorboende kan vara ett bra tillvägagångssätt till att leva friskare och vara mer aktiv. Då flera aktiviteter som kreativa sociala lekar, sång och musik, dans och utevistelse finns tillgängliga. Seniorboenden i Lund har länge legat i framkant när det kommer till fräscha lägenheter och aktiv gemenskap. Detta leder till psykisk och fysisk hälsa och att man som tidigare nämnt faktiskt lever längre.

Seniorboenden är utformade för att underlätta anpassning efter äldres livsstilar. Från anpassade bostäder till aktiviteter som främjar en hälsosam livsstil. Dessa boenden stöder inte bara äldre medborgare med svårigheter utan inspirerar även att leva sina liv fullt ut.

Vad väntar vi på?

Varför har vi inte redan startat fler seniorboenden, med tanke på att det enligt studier endast pekar på positiva konsekvenser. Bättre välmående och uppskattning av de äldre och minskat tryck på den redan ansträngda vården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *